Hoe werkt een thuisaccu?

Geplaatst op 01-06-2023

Categorie: Electronica

Een thuisaccu is ontworpen om de zonne-energie die door zonnepanelen op het dak van een woning wordt opgewekt, op te slaan. Zonnepanelen produceren elektriciteit, die via een regelaar naar de apparaten in huis wordt geleid die op dat moment stroom nodig hebben. Wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, wordt deze overtollige stroom naar de thuis accu gestuurd. Op momenten dat de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken, zoals op dagen met weinig zonlicht of 's avonds, wordt de opgeslagen energie in de thuis accu gebruikt. Zodra de accu leeg is, schakelt het systeem automatisch over naar het elektriciteitsnet.

Wat zijn de kosten van een thuisaccu?

De kosten van thuis accu's variëren, afhankelijk van het type en de capaciteit. Zonnepanelen accu's zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 1 kWh tot 10 kWh aan opslagvermogen. De prijs per kWh opslagvermogen varieert doorgaans tussen de €650,- en €1.300,-. In Nederland wordt de 6 kWh batterij beschouwd als de meest geschikte optie voor woningen, met een prijs van ongeveer €6.000,-. Momenteel zijn batterijen voor zonnepanelen nog vrij prijzig, waardoor er nog weinig Nederlandse consumenten voor kiezen. Echter, gezien de snelle ontwikkelingen in de accumarkt, is de verwachting dat de prijzen in de toekomst zullen dalen, waardoor het opslaan van zelf opgewekte zonne-energie aantrekkelijker wordt.

Energie terug leveren aan het elektriciteitsnet

In Nederland is het mogelijk om overtollige zonnestroom die niet wordt verbruikt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Andere huishoudens kunnen dan gebruikmaken van deze stroom. Het geleverde vermogen wordt vervolgens in mindering gebracht op de energierekening van de gebruiker, wat bekend staat als de salderingsregeling. Als bijvoorbeeld 3.000 kWh aan stroom is verbruikt gedurende een maand en er 1.000 kWh aan stroom is geleverd, hoeft er alleen betaald te worden voor 2.000 kWh. Daarnaast kan men een vergoeding krijgen als er meer stroom wordt geleverd dan verbruikt. 

Zonnepanelen accu kopen: wel of niet doen?

Op dit moment is een accu voor thuis financieel gezien nog niet erg aantrekkelijk, mede vanwege de mogelijkheid om overtollige stroom te salderen. Is het dan verstandig om een thuis accu aan te schaffen? Op financieel gebied is het op dit moment wellicht nog niet de beste keuze. Zolang saldering mogelijk is, lijkt een accu voor thuis overbodig. Het kan echter interessant zijn als men minder afhank