Fysiek edelmetaal versus beursgebonden edelmetaal

Geplaatst op 22-07-2023

Categorie: Financieel

Investeren is een belangrijk aspect van financiële planning en het opbouwen van vermogen. Een van de meest populaire vormen van investeringen is edelmetalen. Met hun intrinsieke waarde en historische stabiliteit zijn edelmetalen zoals goud en zilver aantrekkelijke opties voor investeerders. Er zijn echter twee belangrijke manieren om te investeren in edelmetalen: fysiek edelmetaal en beursgebonden edelmetaal. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee benaderingen onderzoeken, de voor- en nadelen bespreken en de overwegingen die investeerders moeten maken bij het kiezen tussen beide.

Fysiek Edelmetaal

Fysiek edelmetaal verwijst naar tastbare, fysieke stukken edelmetaal zoals goud- of zilverstaven, munten of sieraden. Investeerders kunnen deze edelmetalen kopen bij gerenommeerde leveranciers, zoals Goudwisselkantoor in België, een vertrouwde naam in de branche.

Voordelen:

 1. Tastbaar bezit: Een van de meest aantrekkelijke aspecten van fysiek edelmetaal is dat het tastbaar is. Investeerders hebben daadwerkelijk iets in handen dat waarde vertegenwoordigt.

 2. Bescherming tegen inflatie: Historisch gezien hebben edelmetalen zich bewezen als een waardevolle bescherming tegen inflatie. In tijden van economische onzekerheid en monetaire devaluatie, behouden edelmetalen meestal hun waarde.

 3. Onafhankelijkheid van financiële systemen: Fysiek edelmetaal is niet afhankelijk van banken of andere financiële instellingen, waardoor het minder vatbaar is voor faillissementen of andere financiële crisissen.

Nadelen:

 1. Opslag en verzekering: Het bezitten van fysiek edelmetaal vereist veilige opslag en mogelijk extra verzekeringskosten om het tegen diefstal of schade te beschermen.

 2. Liquiditeit: Het kopen en verkopen van fysiek edelmetaal kan tijdrovend zijn en het kan moeilijk zijn om het snel te liquideren in geval van urgente financiële behoeften.

Beursgebonden Edelmetaal

Beursgebonden edelmetaal biedt investeerders de mogelijkheid om edelmetalen te verhandelen zonder daadwerkelijk fysieke bezittingen te hebben. Dit kan worden gedaan via exchange-traded funds (ETF's) die de prijs van het edelmetaal volgen, of via termijncontracten en opties op de beurs.

Voordelen:

 1. Liquiditeit: Beursgebonden edelmetaal kan gemakkelijk worden gekocht en verkocht op de beurs, waardoor het een zeer liquide investering is.

 2. Lagere kosten: Het investeren in beursgebonden edelmetaal kan goedkoper zijn dan het kopen en opslaan van fysiek edelmetaal, omdat er geen opslag- of verzekeringskosten zijn.

 3. Diversificatie: Beursgebonden edelmetaal biedt investeerders de mogelijkheid om te diversifiëren zonder grote hoeveelheden fysiek edelmetaal aan te schaffen.

Nadelen:

 1. Tegenpartijrisico: Bij beursgebonden edelmetaal heb je te maken met tegenpartijrisico. Als de uitgevende instelling failliet gaat, kan dit de waarde van je investering beïnvloeden.

 2. Papieren bezit: Hoewel beursgebonden edelmetaal de prijs van het onderliggende edelmetaal volgt, bezit je zelf geen fysiek metaal, wat voor sommige investeerders een nadeel kan zijn.

Overwegingen bij het kiezen tussen fysiek edelmetaal en beursgebonden edelmetaal

Bij het kiezen tussen fysiek edelmetaal en beursgebonden edelmetaal moeten investeerders verschillende factoren overwegen:

 1. Doel van investering: Als het doel van investeren is om een tastbaar bezit te hebben dat kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties, kan fysiek edelmetaal aantrekkelijker zijn. Als het doel daarentegen is om te profiteren van prijsvolatiliteit en handelsgemak, kan beursgebonden edelmetaal de voorkeur hebben.

 2. Risicotolerantie: Fysiek edelmetaal wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan beursgebonden edelmetaal vanwege de verminderde tegenpartijrisico's. Investeerders met een lage risicotolerantie kunnen de voorkeur geven aan fysiek edelmetaal.

 3. Kosten en liquiditeit: Beursgebonden edelmetaal kan goedkoper zijn en gemakkelijker te verhandelen, terwijl fysiek edelmetaal hogere kosten met zich meebrengt en minder liquide is.

Conclusie

Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, en de keuze tussen fysiek edelmetaal en beursgebonden edelmetaal hangt af van de specifieke behoeften, doelen en risicotolerantie van de investeerder. Sommige beleggers kiezen ervoor om een combinatie van beide te gebruiken om te profiteren van de voordelen van beide benaderingen. Het is altijd verstandig om grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat u beslissingen neemt over edelmetaalbeleggingen.